ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΣΥΚΟΜΑΙΔΑ

2016-03-19 00:02
500 gr. ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ                  
100 ml. OYZO
100 ml. ΜΟΥΣΤΟ Η ΠΕΤΙΜΕΖΗ
0,50 cup ΚΑΡΥΔΟΨΥΧΑ
2 κ.σ ΜΑΡΑΘΟΣΠΟΡΟΣ
2 κ.σ ΦΡΕΣΚΟΤΡΙΜ. ΠΙΠΠΕΡΙ
1 κ.σ ΓΛΥΚΑΝΝΙΣΟΣ
1 κ.σ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ
0 κ.σ ΚΑΝΕΛΛΑ

Ψιλοκόβουμε τα σύκα με ένα μεγάλο μαχαίρι. Τα περιχύνουμε με λίγο ούζο και τα αφήνουμε για 15 λεπτά για να μαλακώσουν και να είναι πιο εύπλαστα.

Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα σύκα και τα πλάθουμε μόνα τους μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά: τη μαστίχα, το ούζο, το τριμμένο καρύδι, το μάραθο, το πιπέρι, το γλυκάνισο, το γαρύφαλλο και την κανέλλα.

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για ώρα, ώστε να ανακατευτούν καλά. Δοκιμάζουμε λίγο από το μίγμα.

Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη ζάχαρη για να είναι η συκομαϊδα μας πιο γλυκιά.

Όταν η ζύμη είναι ομοιόμορφη αρχίζουμε το πλάσιμο. Παραδοσιακά, το σχήμα της συκομαϊδας είναι κυκλικό                                                            

Μπορούμε όμως να αυτοσχεδιάσουμε και να πλάσουμε τη ζύμη σε διάφορα σχέδια.

Αλείφοντας με μούστο την συκομαϊδα την κάνουμε πιο εύπλαστη και γυαλιστερή. Αφού πλάσουμε όλη τη ζύμη τυλίγουμε μία μία τις συκομαϊδες στα συκόφυλλα. Συνήθως είναι αρκετό ένα φύλλο από πάνω και ένα από κάτω. Για να την δέσουμε χρησιμοποιούμε σπάγκο, τον οποίο στριφογυρνάμε γύρω από τα φύλλα, για να κλείσει καλά και στο τέλος κάνουμε έναν κόμπο και κόβουμε τον σπάγκο που περισσεύει.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το ψήσιμο της συκομαϊδας στον φούρνο, για δύο ώρες στους 50 βαθμούς κελσίου.η στο ηλιο για δυο μερες

Πρέπει να ξέρετε:

Η συκομαϊδα είναι γλυκό, αλλά αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για κάθε είδους αλκοόλ. . Είναι ένα γλυκό που παραμένει φρέσκο σε βρώσιμη κατάσταση έως και έναν χρόνο.